Aktuálně

06.10.2017: Víkendový kurz s dětmi
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Jak jsem se nechala inspirovat kuchařkou Zdravě a syrově

Vydáno dne 09. 08. 2014 (7752 přečtení)

A je to tak dobře, sama autorka knihy, Radmila Zrůstková, mi potvrdila, že nejvíce jí těší, když lidé podle její kuchařky vaří tak, že vymýšlejí za pochodu své vlastní variace. Popravdě pro mne bylo velmi těžké vařit „doslovně“… Fantazie mi pracovala naplno a ne vždy jsem u sebe zrovna měla všechny ingredience. Tak se pojďme společně podívat, čím mne paní Radka a její úžasná kniha nejvíce inspirovala.

Třeba i pro vás bude nápad na dnešní jídelníček.

Makové mléko

Doslova jsem si zamilovala rostlinná mléka. Jednoznačně vede to makové. Jeho výroba je jednoduchá a v lednici vydrží až dva či tři dny. Někdy se mi ovšem přihodilo, že mi připadalo kyselé a velmi rychle se kazilo a to už krátce po výrobě. Po mnoha pokusech jsem došla k závěru, že se tak dělo ve chvíli, kdy byl mák máčem více než 12 hodin. Už začal kvasit a nápoj získával nepříjemnou příchuť.

Takže: mák máčet pouze 3 hodiny a výsledkem je nápoj, který v pořádku vydrží v lednici i tři dny!

Výroba je snadná. Namočené mléko rozmixujete s jednonásobným množstvím vody a přecedíte před klasický cedník. Poté ještě přes pláténko nebo silonovou ponožku a je tu nápoj hodný bohů…

Mandlové máslo

S tím jsem bojovala a musela jsem nakonec improvizovat. Mandle nejprve namočíme a poté znovu usušíme, abychom se zbavily inhibitoru klíčení, jež by ztěžoval trávení. A usušené mandle potom rozmixujeme ve vysokovýkonném mixéru. Autorka se tady opravdu vytáhla, protože právě tuto výrobu zobrazila na fotografiích krok za krokem. A je to doslova malý zázrak. Mixovaná hmota se nejprve změní na hmotu podobnou marcipánové a poté se začne roztékat na tekuto… Uvolňuje se mandlový olej. Musíte mít opravdu dobrý mixér, který má nože po celé ploše dna mixéru a mixovat s přestávkami. Mě se nepodařilo a tak jsem si nakonec s pomalu zavařeným mixérem pomohla přilitím trochy kokosového oleje. Ale i tak musím říci, že mandlové máslo mi vydrželo střídavě v lednici a střídavě při pokojové teplotě více než měsíc v suprovém stavu.

Používala jsem ho především jako třešničku na dortu v ovocných salátech. Je báječné. Čistě mandlové pak můžete použít i na slané pokrmy.

Smoothie nebo polévka?

Oblíbila jsem si smoothie v opravdu husté formě jako polévku. Jednoznačně vede banán a špenát a rostlinné mléko. Když přidáte ke konci mixování ještě rozinky, vznikne z nich úžasná „vložka“ do polévky a budete slastí jenom vrnět. To samé semínka. Slunečnice chutná jak namočená, tak suchá. A ještě jeden tip: Do jakéhokoliv smoothie lžička tahini pasty a dokonalost bude dokonalá!

Zmrzlina ze zmrzlých banánů

Zmrzlé banány jako základ jakékoliv zmrzliny. Osvědčilo se. Na obrázku je banánovo broskvová, ale můžete přidat cokoliv. Vlastně klidně i ten špenát a zmrzlina bude příjemně zelená. Borůvky, maliny, ananas, jakékoliv ovoce se k banánovému základu hodí. Banán totiž vytvoří sladkou smetanovou hmotu výtečné hladké konzistence, která na sebe naváže jakékoliv další ovoce. Nejdokonalejší a nejrychlejší zmrzlina na světě!

A pouze tento recept jsem dělala podle receptu Radmily Zrůstkové. A tak se podělím!

Kapiová polévka

3 kapie ½ zralého avokáda 1 rajče Zelená petrželka Špetka himálajské soli 1 polévková lžíce tamari 1 šálek vody Semínka na ozdobu (nemusí být) Zeleninu a avokádo omyjeme a očistíme. Nakrájíme a vložíme s několika snítkami petrželky do mixéru. Rozmixujeme dohladka, dochutíme, podle chuti posypeme semínky a podáváme.

Výsledek je báječný.

A na závěr důkaz, že to umí i děti…

Báječným objevem pro mne byly husté mixované kaše z ovoce, krém z kešu a úžasné vlastnosti avokáda, které lze použít na milion způsobů.

Raw food je skvělým životním stylem, který vám na talíř předkládá to nejlepší, na kterém se navíc dokonale vyřádí naše tvůrčí fantazie.


Komentáře ke článku

Autor: Renata Petříčková | www.petrickova.cz/


( Celý článek | Autor: Renata Petříčková)