Aktuálně

10.05.2017: Naučte se jíst
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Zdravě a syrově se báječně hodí pro vitariány začátečníky

Vydáno dne 15. 07. 2014 (6071 přečtení)

Ona totiž ohromně motivuje! Ukazuje vitariánství ve své spanilé jednoduchosti. Jednotlivé recepty můžete jakkoliv obměňovat a vlastně nepotřebujete příliš mnoho neobvyklých ingrediencí. Tahini, tamari a konopné semínko byly jediné záležitosti, které jsem doma i jako nevitariánka neměla. Jak jednoduše lze vyrobit sladké omáčky na ovoce nebo pikantní zálivky na zeleninu.

A hlavně nápaditost u servírování!

Zdravě a syrově

Radmila Zrůstková je člověk s velkou tvůrčí fantazií a je ohledně jídla tak trochu hračička. Plněné hrušky, sladké košíčky s různými krémy, nanuky, zmrzliny, sladkosti nebo servírování salátů a hlavně úžasné vánoční menu i s řízečky! Mimochodem z avokáda obalované směsí koření a ořechů…

Informace i o jednotlivých dobrotách

Jednotlivé recepty čas od času doprovází i stručné, leč velmi výstižné a motivující informace o tom, jak v receptu použitá zelenina nebo ovoce prospívá našemu zdraví. Tak třeba dýně hokaido, jejíž sezóna tu bude vlastně co nevidět.

„Hokaido patří k oblíbeným dýním (tykvím) a vitamínovým bombám. Obsahuje vitamíny A, B, C, vápník, hořčík, fosfor, draslík, beta-karoten. Její léčivé účinky jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludku, poruchách ledvin a srdce atd…“

Takže kdybyste jako čtenář byli ještě v tuto chvíli málo natěšeni, v tuhle chvíli rozhodně zkusíte dýni hokaido nasyrovo. Popravdě, to jsem ještě nikdy nezkusila, ale rozhodně to udělám. Na titulní straně najdete lasagne z červené řepy, což je pokrm, který v tuto dobu vchází do sezóny.

Naučila jsem se základy syrového marinování, které může minimálně změnit vzhled třeba žampionů nebo brokolice na „pečený“. O smoothie ani nemluvit, je tu mnoho nových tipů a nápadů na obměny! Naprosto skvěle jsou tu recepty rozděleny podle sezón: jaro, léto, podzim a zima. Takže hned si nalistujete inspiraci pro dny, které právě prožíváte.

Vitariánství přestává být neznámou

V knize je velmi poutavě zařazen i životní příběh autorky, která trpí cukrovkou a má dospělé děti, přesto z jejích fotografií byste jen těžko hádali její skutečný věk. Raw food je strava, která omlazuje nejen tělo, ale i duši. A to je další věc, kterou si mnoho lidí neuvědomuje a ani neumí představit, dokud ji na vlastní kůži neprožije. Ten obrovský posun duše, to probuzení, rozsvícení světa a procítění všeho kolem nás. Oživení. Autorka přizvala i několik svých přátel, lékařů, kosmetičky nebo lékárnice, kteří se podělili o svůj názor na vitariánství. I když s ním třeba úplně nesouhlasí, vždy v něm najdou něco, co stojí za vyzkoušení. A jako takový hřeb na tom všem je jistě i pár slov Jaroslava Duška, který se pro tuto knihu podělil o svou první zkušenost s legendárními cuketovými špagetami.

„Objednal jsem si cuketové špagety. Přinesli mi je, namotal jsem je na vidličku, kousnul do nich a bylo to… fantastické. Byl jsem překvapený jejich skvělou chutí, kterou jsem neočekával, a říkal jsem si, že jsou to nejlepší špagety, které jsem kdy jedl. Zeptal jsem se servírky, kde je ta cuketa, protože jsem žádnou neviděl. Odpověděla mi, že cukera je ta špageta. To mě překvapilo, protože jsem měl představu, že dostanu špagety obalené nějakým cuketovým přelivem, a najednou jsem zjistil, že jsou vytvořeny přímo z cukety pomocí spiralizéru.“

Kniha je přehledně sestavena a inspiruje k vlastnímu tvoření. Dává stručné a jasné informace o principu vitariánství a zároveň velice něžně motivuje. Není na tom nic složitého a výsledky jsou prostě nepopsatelné! Děkuji za tuto nádhernou knihu, která získala jedno z nejvyšších míst v mé poličce plné kuchařek. Po této sahám nyní nejčastěji a to někdy i jen proto, abych se pokochala obrázky a představovala si, jak to asi může chutnat….

Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz


Komentáře ke článku

Autor: Renata Petříčková | www.petrickova.cz/


( Celý článek | Autor: Renata Petříčková)