
Je těžké na trhu získat organický (a tudíž nejkvalitnější) meloun. Ale dobrá zpráva je, že běžně komerčně pěstované melouny nepatří mezi dvanáct nejšpinavějších a nejvíce stříkaných druhů ovoce. Místo toho patří mezi patnáct nejvíce čistých ne-organických plodů.
Co meloun nabízí
- má málo kalorií a přitom nasytí
- je vynikající zdroj vit. C, hlavního antioxidantu
- je vysokým zdrojem beta-karotenu(ten s vitamínem C podporuje zrak a zabraňuje gluakomu,různým druhům rakoviny a srdečním onemocněním, snižuje příznaky artritidy a minimalizuje astmatické potíže)
- obsahuje vitamin B, zejména B1(thiamin) a B6(pyridoxin)
- Thiamin=udržuje elektrolyty a nervový systém
- Pyridoxin=nezbytný pro enzymatické funkce, které přeměňují potraviny na buněčnou energii
- maso, neboli buničina melounů obsahuje lykopen(tento antioxidant je veleben pro svou schopnost výrazně minimalizovat riziko rakoviny-opakovaně prokázal na lidech schopnost chránit před růstem rakoviny-a to hlavně u rakoviny prostaty, prsu, karcinomu endometria, karcinomu plic a kolorektální rakoviny
- obsahuje minerály: draslík a hořčík
- Draslík: důležitý pro kardiovaskulární zdraví, pro mozek a pomáhá eliminovat ledvinové kameny a zároveň eliminuje zadržování tekutin
- Hořčík: je považován za hlavní minerál a je spojen s více než 300 buněčnými metabolickými funkcemi- a velmi často je v naší potravě nedostatečně zastoupen, což má za následek špatný zdravotní stav naší současné populace a příznaky jsou: podrážděnost, napětí, poruchy spánku a svalové křeče, infarkty a jiné závažné onemocnění.
Meloun neztrácí tak moc výživové hodnoty ani když je nakrájený a uloží se do ledničky na rozdíl od většiny jiných produktů. Ale je moudré ho před konzumací včas vytáhnout a nechat ohřát na pokojovou teplotu. To maximalizuje jeho výživovou hodnotu.