Aktuálně

09.03.2018: Víkendový kurz s dětmi
07.12.2017: Oživující pobyt na téma Miluj své tělo
27.11.2017: Strava jako nástroj
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Syrová veganská pizza s kešu oříškovým sýrem a bazalkovou omáčkou

Vydáno dne 09. 08. 2011 (14300 přečtení)

SLOŽENÍ:

(Všechny složky prosím, použijte, pokud je možno, organické)

Základ pizzy

  • ½ šálku mletého lněného semena
  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1 střední cuketa
  • ½ cibule
  • lžička soli
  • 4-6 lžic mandlového másla

 

Sýr z kešu oříšků

  • kešu oříšky
  • fermentovaná obilná voda
  • mořská sůl
  • špenát
  • rozmarýn

Bazalková omáčka

  • ½ šálku bazalky (nakrájené)
  • olivový olej
  • citrónová kůra
  • 1 lžička mletého česneku
  • ½ lžičky soli

Plnění pizzy

  • červená paprika
  • rajčata (směs oválných a cherry rajčat)
  • na slunci sušená rajčata

Salát na oblohu

  • rukola
  • rajčata, červená paprika

 

Pizza

 Na základ syrové pizzy budeme potřebovat:

  • ½ hrnku mletého lněného semena
  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1 střední nasekanou cuketu
  • ½ cibule také nasekanou
  • himalájskou sůl
  • trochu mandlového másla, také syrové

 

Na přípravu mandlové mouky budete potřebovat mandle namočené přes noc.
A jakmile jsou nasáklé, rozmixujete je s trochou vody.
Dejte je do bavlněné látky a vymačkejte z toho (mandlové) mléko.
Pak si (mandlové) mléko můžete použít na cereálie nebo do čaje nebo do vašich koktejlů.
A zbytek rozprostřete na sušící plochu a nechte 12-16 hodin sušit.
Až to bude úplně suché, vložte do mixéru a mixujte na velmi jemnou mouku.

Dáme trochu cukety do mixéru, přidáme trochu vody, abychom to mohli rozmixovat.
Trochu nakrájené cibule a maličko ji rozmixujeme.
Nyní přidám 4-6 polévkových lžic mandlového másla.
Dáme to do větší mísy a mixujeme se zbytkem cukety a cibule.
Přidáme malou lžičku soli a trochu vody a pár lžic mandlového másla.
Také to rozmixujeme.
Další část omáčky dáme do větší mísy.

Nejprve dáme mleté lněné semínko.
Pomalu vmíchejte vlastní mouku.
Až to bude mít přesně stejnou konzistenci, jako normální pšeničné těsto.
Mleté lněné semínko dodá nezbytný stavební faktor.
Tohle těsto je plné vitamínů, enzymů a minerálů.

Takže teď zformujeme těsto na základ pizzy.
Budeme potřebovat nějakou fólii na utváření těsta do tvaru pizzy.
Namočíme si trošku ruce, aby se těsto nelepilo.
Těsto rozválíme v rukou a dáme na vysušenou podložku.
Umístíme průhlednou fólií a jen trochu stlačíme dolů.

Základ pizzy dáme do sušičky. Ponecháme to tam 12-16 hodin.
Během této doby budeme korpus obracet, abychom se ujistili, zda je rovnoměrně prosušen.

Sýr

 Na přípravu syrového „sýru“ budeme potřebovat kešu, které byly namočené přes noc a trochu fermentované pšeničné vody.

Abychom udělali tuto fermentovanou vodu, namočíme naklíčená obilná semena na 24 hodin na teplém místě a pak vysušíme. Poté smícháme fermentovanou vodu s kešu ořechy v mixéru.

Jedinou věc, kterou musíme přidat je trocha mořské soli.
Pak dáme tuto směs do tkaniny nad cedník nebo síto, které umístíme do mísy, takže se téměř všechna voda dostane ven.

Pak to jen prostě zavřeme a ponecháme na teplém místě 24 hodin.

Jakmile je to hotové, nachystáme syrový „sýr,“ který chutná podobně jako sýr ricotta.
Můžeme také přidat jemně nasekaný špenát nebo trochu rozmarýnu.
Smícháme nasekané bylinky do našeho „sýru“, aby získal chuť.
Můžeme přidat trošku čerstvě pomletého pepře a špetku soli.

Bazalková omáčka

Budeme potřebovat asi ½ šálku nasekané bazalky.
Přidáme trochu olivového oleje.
Trochu mleté citrónové kůry.
Polévkovou lžíci mletého česneku.
Asi ½ polévkové lžíce mořské soli.
Trochu speciálního olivového oleje.

Nyní to na pár minut utřeme, jen aby se bazalka opravdu namočila v ostatních složkách.

Nyní připravíme chod s bazalkou dohromady:

Na zálivku pizzy nachystáme červenou papriku, trochu rajčat a na slunci sušená rajčata.
Tence je nasekáme na proužky. Směs rajčat, trochu švestičkových rajčat, trochu cherry.
Rozpůlíme je.
Teď vezmeme základ pizzy ze sušičky, který by měl být suchý jako sušenka.

Dáme nahoru docela dost „sýru“, abychom dostali plnou chuť. A dáme trochu (červené) papriky. Přidáme trochu na slunci sušených rajčat.
Přidáme trochu rajčat, abychom získali extra barvy.

Umístíme tuto pizzu zpět na podložku.
Bazalkovou omáčku přidáme nakonec, až bude pizzový základ dobrý a teplý.
Dále přidáme trochu žlutých a červených rajčat a sušená rajčata.

Pizzu dáme do sušičky, aby se trochu nahřála, pouze se ohřívá, není to skutečné vaření.

Pizzu necháme v sušičce asi půl hodiny. Mezitím nachystáme salát.

Vezmeme trochu rukoly a dáme ji po obvodu velkého talíře a okolo trochu rajčat.
Také pár paprik, aby to bylo pěkné a barevné.

Vezměme si teplou pizzu a dejme ji doprostřed.
Polijeme pizzu bazalkovou omáčkou a dokola dáme salát. Také můžeme přidat trochu mletého pepře. A máme naši Syrovou pizzu hotovou.

Supreme Master Television
www.suprememastertv.cz


Komentáře ke článku


( Celý článek | Autor: Hol)