Aktuálně

09.03.2018: Víkendový kurz s dětmi
07.12.2017: Oživující pobyt na téma Miluj své tělo
27.11.2017: Strava jako nástroj
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Tom Billings - Jak se vyhnout sklouznutí zpět

Vydáno dne 16. 02. 2006 (10684 přečtení)

Být vitariánem může být v našem moderním světě plném nekvalitních a tepelně upravených potravin obtížné. Člověk je často sváděn jít cestou menšího násilí, což je obvykle vařené nebo jinak tepelně upravené jídlo. Vitariánství má navíc čistící účinek, což znamená, že se tělo pomalu zbavuje toxinů, které mohou vyvolávat chutě na nevhodná dříve jedená jídla. Další příznaky detoxu, jako například bolest hlavy, žaludku, mohou také znepříjemnit přechod na syrovou stravu. I to může nepřímo zvýšit chutě na dočasně „utěšující“ nevhodná jídla.

Níže jsou uvedeny některé věci, které se dají dělat na obranu proti sklouznutí zpět ke špatné stravě.

    A. Přímé akce

  1. Vyhněte se pokušení:

    Vyhněte se pokušení kdykoliv je to možné. Když jdete do obchodu pro jídlo a máte chuť na sladké, pak nechoďte do oddělení s cukrovinkami. Nečtěte si, nesledujte ani neposlouchejte nic, co by vás svádělo.
  2. Myslete na následky:

    Pokud se objeví chutě nebo jste sváděni sníst něco nevhodného, uvědomte si jaký negativní efekt by měla konzumace tohoto jídla na vaše zdraví a klid mysli. Často usoudíte, že špatné jídlo chutná dobře, ale nestojí to za to nepohodlí nebo útrapy, které by následovaly. Důležitá poznámka, obzvláště pro ty, co si vedou diář: Když sníte něco nevhodného, napište si špatný vedlejší efekt, který toto jídlo mělo a až budete mít příště zase chutě, tak si to přečtěte. Tento přístup funguje nejlépe pro lidi, kteří už jsou delší dobu na syrové stravě.
  3. Nahraďte to, na co máte chuť, něčím zdravým:

    Pokud máte chuť na špatné jídlo, snězte místo něj něco dobrého syrového. Pokud máte chuť na sladké, dejte si místo toho ovoce; sušené ovoce je náhrada za sladkosti. Pokud máte chuť na slané jídlo, pak snězte mořské řasy nebo se napijte celerové šťávy (tato šťáva s trochou citrónové/limetkové šťávy je vynikající) nebo snězte syrová rajčata. Chuť na nevhodná tučná jídla může být zase zažehnána avokádem nebo naklíčenými/namočenými ořechy (také třeba tahini). Zde je na místě jedno varování – když člověk jí zdravé věci jako reakci na nutkání sníst něco nezdravého, je zde riziko přejídání, psychologické závislosti a, v případě sušeného ovoce, závislost na cukru. Náhražky mohou být dobrá krátkodobá strategie, ale v dlouhém období se už tak dobré nejeví.
  4. Zvažte změnu stravování pokud máte dlouhodobě chutě.

    Pokud máte velice omezený rejstřík potravin (např. téměř jen ovoce), a chutě jsou dlouhotrvající problém, pak byste měli vážně zvážit změnu jídelníčku směrem k pestřejší stravě. Strava s vysokým podílem ovoce je nechvalně známá spojením s chutěmi na sladké (a slané). Zvažte přidání zeleniny, naklíčených potravin a ořechů. Konec konců, pokud máte chutě v jednom kuse, můžete čestně říci, že vaše „skvělá“ strava je to pravé?
  5. B. Nepřímé podpůrné akce

  6. Jezte citlivě – menší množství, pravidelně, a nepřejídejte se.

    To je rada selského rozumu a můžete tak omezit chutě.
  7. Jezte soustředěně, pomalu a s co nejmenším rozptylováním.

    Jídlo snědené tímto způsobem vás zbaví hladu a je více uspokojující (omezující chutě) než jídlo snědené ve spěchu, při stresu nebo například u televize nebo knížky.
  8. Pokud možno, vyhledávejte společnost vitariánů.

    Připojte se, nebo vytvořte místní skupinu vitariánů.
  9. Pravidelně cvičte, je to dobré pro tělo.

    Cvičení odbourává stres, zlepšuje zdraví, čistí a pomáhá omezovat chutě. Hatha jóga je skvělá forma cvičení; má velkou uzdravující sílu. Také mohou velmi pomoci meditační formy Tai-či. Nicméně, jóga ani Tai-či vám nepomůžou, pokud je nebudete dělat, takže si vyberte cvičení, které vám vyhovuje a u kterého vydržíte.
  10. Zlepšit kladný mentální postoj, který posílí vaši vůli, mohou také pozitivní věty a meditace.

  11. S půstem buďte opatrní.

    Půst je velmi léčivý a čistící proces a je jedním z nejsilnějších přírodních léčivých prostředků. Svou čistící sílou může půst (časem) pomoci omezit chutě. Na druhou stranu, půst může způsobit pocit, že o něco přicházíte a to může vést k tomu, že se po půstu začnete přejídat a/nebo mít záchvaty žravosti. Pokud je vaše reakce na půst taková, že se střídavě přejídáte a postíte, tak to není dobré! „Experti“ přes půst, kteří doporučují dlouhé půsty, tento problém často ignorují.
  12. Vytvořte si duchovní nebo etický základ.

    Pro věřící lidi to znamená být plně „zakotvený“ ve svém náboženství. Nevěřící (ateisti nebo agnostici) mohou přijmout za svou nebo si sami vytvořit životní filozofii, která je bude provázet životem. Výhody tohoto kroku spočívají v omezení stresu, což opět pomáhá bojovat s chutěmi.

Když sníte něco špatného, prostě se rozhodněte, že se to příště nestane. Učte se z chyb, ale neulpívejte na nich, protože pocit viny je negativní emoce. Maličké množství viny, použité pro motivaci, je v pořádku. Velký pocit viny je ale špatný a negativní emoce jsou pro tělo i mysl škodlivé.

Chutě mohou být hlavní problém v přechodu na vitariánství a může trvat déle než rok, než se ztratí. Avšak pokud jste na více než 75 % na syrové stravě a máte vážné problémy s chutěmi po dlouhou dobu, pak byste měli přehodnotit váš jídelníček – syrové a vařené porce, a podívat se, jestli jsou změny přiměřené. Přestože cíl 100 % syrové stravy je obhajován některými vitariány, skutečnost je taková, tento typ stravy není pro každého. Buďte k sobě shovívaví. Dělejte to, co je nejlepší pro vaše tělo, ať už se vaše stravování shoduje s vitariánským dogmatem či nikoliv.

Autor: Tom Billings
Překlad: Advid

Původní článek: http://www.living-foods.com/articles/stayingon.html

( Celý článek | Autor: vitarian development team)