Aktuálně

09.03.2018: Víkendový kurz s dětmi
07.12.2017: Oživující pobyt na téma Miluj své tělo
27.11.2017: Strava jako nástroj
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Listové saláty

Vydáno dne 24. 03. 2004 (30896 přečtení)
Lactuca sativa

Popis
V poslední době se i také k nám do obchodů dostává stále více druhů salátu. Nejběžnější a poměrně i oblíbený salát hlávkový dostává konkurenci. Vedle něj můžeme najít i salát kadeřavý, který vypadá velice podobně, ale jeho listy nejsou tak zaoblené. Jsou střapaté a bývají zelené a fialové. Tyto saláty mají mnoho klonů, které se liší intenzitou barev, tloušťkou listů a chutí. Jsou vyšlechtěny pro pěstování v různých podmínkách a obdobích.
Novým přírůstkem na náš trh jsou dlouho očekávané saláty little gem a romaine lettuce. Zatímco salát little gem si uchoval svůj název i u nás, tak romaine lettuce se u nás nazývá salát římský. Salát římský, je oproti klasickému hlávkovému salátu podlouhlejší a užší. Svrchní listy má dlouhé, tmavě zelené a pod nimi listy stále světlejší pokračují do srdce tohoto salátu. V zahraničí je také znám pod názvem Cos, kde je nejoblíbenějším salátem a často je používán na přípravu Ceasar salátu. Tento římský salát je jemně nasládlý a křupavý. Mírně hořké jsou jen jeho tmavší vnější listy.
Little gem je podobný salátu římskému, rozdíl je víceméně pouze ve velikosti a v chuti. Little gem je salát menšího vzrůstu a o něco sladší a křupavější než salát římský. Většina salátů obsahuje menší množství bílé mléčné tekutiny, která dělá tento salát hořkým. Název této tekutiny je latinsky Lactuca a toto slovo je odvozené od latinského slova mléko.
Další zeleně jako polníček, řeřicha potoční, rukola nebo Arugula, nejsou technicky vzato saláty. Občas jsou místo nich používány, ale zaslouží si však zvláštní kapitolu.

Historie
Již staří Řekové a Římané si cenili salátu římského jako jídla i pro jeho léčivou schopnost. V Číně, kde byl tento salát pěstován již od pátého století, představoval štěstí. Byl servírován při speciálních událostech jako narozeninách, při slavnostech a na Nový rok. Christopher Kolumbus představil několik druhů salátů Severní Americe během jeho druhé plavby v roce 1493. Saláty byly zprvu pěstovány v Californii. Rozšířenost salátů se však nadále nerozrůstala, dokud nebyl vymyšlen chladící přepravní systém.

Přínos pro naše zdraví
Všechny vitamíny a minerály v salátu jsou specielně výborné při prevenci nebo již při potížích s trávením, se střevy. Díky extrémně malému obsahu kalorií a velkému množství vody, i když jsou často přehlíženy, jsou zelenolisté saláty velmi bohatým jídlem na obsah nutričních hodnot. Jsou výborným zdrojem vitamínu A - ve formě beta-karotenu, folátů, vitamínu C, vitamínu B1, vitamínu B2, organického manganu a chrómu. Saláty jsou velice ceněny jako výborný zdroj vysoce kvalitní vlákniny.
Velice úspěšně proti oxidaci cholesterolu působí kombinace vitamínu C a beta-karotenu. Jakmile totiž cholesterol zoxidizuje, tak se stává lepivým a vytváří na stěnách tepen povlak. Jakmile se tento povlak stane příliš velikým, může dojít k zástavě průtoku krve, která způsobí sraženinu a následně infarkt či záchvat. Vláknina zelených salátů je dalším přínosem ke zdraví našich vnitřností. Navíc dokáže na sebe navázat anorganické soli ze žluči a vyloučit je z těla. Díky tomuto tělo vyrobí více žluči, která zničí "špatný" cholesterol. Tohle je pouze jeden ze způsobů, jak zelená vláknina působí ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Dalším benefitem pro lidské zdraví je obsah kyseliny listové v zelených listech salátu. Dále vitamín B je potřebný k přeměně škodlivé chemikálie homocystein na jinou blahodárnou substanci. Pokud není homocystein přeměněn, může přímo poškodit krevní cévky a tak mnohem zvýšit riziko srdečního záchvatu. Jako další plus pro naše zdraví, jsou saláty velice bohaté na draslík, který se v mnoha lékařských studiích ukázal být užitečným při snižování vysokého krevního tlaku, dalšího rizikového faktoru srdečního záchvatu. S kyselinou listovou, vitamínem C, beta-karotenem, draslíkem a obsahem vlákniny, se zelený salát velice významně podílí na zdraví srdce.

Jinak víte, že prostřední barva duhy je zelená? Ověřte si to! A také to, jak se člověk cítí skvěle po konzumaci zelených salátů a divokých bylin. Čím je list tmavější, tím obsahuje více chlorofylu, enzymů a tak má v sobě více života. Zelená barva znamená život.

Tip Vitariána
Užijte si sálátů, jak jen můžete! Jejich sezóna trvá několik měsíců v roce. Jinak jsou na trhu dostupné saláty pouze skleníkové a z dovozu jiných zemí. Pokud máte možost, je nejlepší si vypěstovat saláty osobně, ostatně stejně jako ostatní plodiny. Čerstvá šťáva ze salátu je skvělým nápojem, který má opravdu povzbudivé účinky díky své alkalizující povaze. Bývá doporučována jako náhražka ranní kávy, přičemž má samožřejmě neporovnatelně přínosnější hodnoty.

( Celý článek | Autor: vitarian development team)