Aktuálně

09.03.2018: Víkendový kurz s dětmi
07.12.2017: Oživující pobyt na téma Miluj své tělo
27.11.2017: Strava jako nástroj
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Chlorofyl

Vydáno dne 08. 03. 2004 (20807 přečtení)
Popis
Chlorofyl je pigment absorbující světelné záření v každé zelené rostlinně. Nachází se na membránách chloroplastů. Chlorofyl je velká molekula složená z vodíku, uhlíku, kyslíku, dusíku a hořčíku (magnesia). Jeho úlohou je iniciovat fotosyntézu, komplexní biochemický proces, během kterého se přetváří voda a oxid uhličitý (CO2), za pomoci sluneční energie, na sacharidy a kyslík. Tyto pigmenty působí jako receptory a transformátory světelných kvant. Na fotosyntéze je závislá každá forma života na Zemi. Základní struktura chlorofylu je tvořena porfyrinovým prstencem uspořádaný na centrální atom - hořčík. Tato struktura je téměř shodná se strukturou hemoglobinu až na centrální atom, který je v případě hemoglobinu železo (hemoglobin je krevní barvivo, součást červených krvinek uskutečňující přenos kyslíku).


Konzumace a účinky chlorofylu
Již v roce 1940 bylo zjištěno, že konzumace chlorofylu zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin a tak zvyšovat efektivitu přenosu kyslíku. Je to látka podporující celkovou regeneraci a rychlou tvorbu krve (jako pro býložravce tak člověka). Enzymy v chlorofylu jsou schopny rozkládat a neutralizovat volné radikály a tím zpomalují proces stárnutí. Hořečnatý kationt v chlorofylu je důležitý pro aktivitu enzymů a pro správnou srdeční činnost. Chlorofyl je nejlepším zdrojem minerálů (zejména železa, vápníku, hořčíku a draslíku), vitamínů (A, B, C, E). Alkalizuje tělo a zvyšuje elektrický náboj krve. To má vliv na lepší rozpustnost krve, díky které se pak lépe vylučují odpadní látky. Pomáhá při vylučování těžkých kovů a jiných chemikálií. Bylo zjištěno, že ani ve velkých dávkách se chlorofyl "nevybarvil" jako toxický nebo alergický.

Zdroje chlorofylu
Mezi běžné zdroje patří zejména zelenolistá zelenina: špenát, všechny druhy salátů, všechny druhy kapusty, zelí, petrželová nať, brokolice a řapíkatý celer. Avšak vydatným zdrojem nejkvalitnějšího chlorofylu jsou některé mořské a sladkovodní řasy (mořský salát, chlorella a různé druhy algae) a zejména všechny divoké byliny (kopřiva, pampeliška, lopuch, listy konopí, hluchavka, bodláčí a jiné).

Tip vitariána
Zelené listy jsou zásobníkem energie ze Slunce. Šťáva z nich je velmi vydatný a dostupný zdroj organických minerálů, vitamínů a aminokyselin. Je to ta nejdůležitější složka potravy na kterou bychom neměli zapomínat! Zejména čerstvě vylisovaná šťáva z divokých bylin znamená pro tělo doslova transfuzi. Pokud chceme být silní, musíme konzumovat zejména potravu bohatou na chlorofyl!
Konzumace zelených plodin působí proti tělesným pachům a také vyvažuje příjem kyselinotvorných potravin (ořechy, semena, avokáda, česnek).

Komentáře ke článku

Související články:
Konopí seté - pokračování seriálu 2.díl (15.06.2005)
Konopí seté - 1. díl (21.05.2005)
Pampeliška (09.01.2004)
Kopřiva dvoudomá (27.11.2003)

( Celý článek | Autor: vitarian development team)