Aktuálně

09.03.2018: Víkendový kurz s dětmi
07.12.2017: Oživující pobyt na téma Miluj své tělo
27.11.2017: Strava jako nástroj
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Mixéry

Vydáno dne 10. 02. 2004 (29180 přečtení)
Mixér je neocenitelnou pomůckou v kuchyni vitariánů. Je pravda, že mnoho z nich se snaží co nejvíce eliminovat zpracování rostlinných surovin a všem těmto pomocníkům se raději vyhýbají. Jsou to často lidé, kteří tento styl praktikují už delší dobu. Na straně druhé stojí řada dlouhodobých vitariánů, kteří na mixování nedají dopustit. Mixér totiž nejen že poslouží při výrobě mnoha dobrot, ale také dokonale rozmělní potraviny, takže z nich trávící ústrojí může vydobýt mnohem víc živin, které jinak zůstávají v nedokonale rozkousané vláknině. Na trhu se dnes běžně vyskytují dva základní druhy mixérů. K těm dobře známým stolním spotřebičům přibyly také tzv. ponorné (ruční) mixéry. Můžeme říct, že oba druhy mají své výhody i nevýhody, a rozhodně v kuchyni uplatníte jak mixér stolní, tak i ruční.

Stolní mixéry jsou zpravidla výkonější a mají velice široké použití. Vitariánům nejčastěji slouží k výrobě dressingů na saláty, koktejlů nebo "mléka" z mandlí, sezamu či jiných semen a ořechů. Při koupi těchto mixéru je dobré zaměřit se na pár vlastností spotřebiče:
1. Přehřívání - je přesně to co vitarián nechce. Problémem některých výrobků je, že se během mixování zahřívá spodní část nádoby, tedy její dno a také samotné čepele. V něktrých případech je zahřívání tak výrazné, že již po několika vteřinách chodu jsou nože úplně žhavé. Dochází k tomu třením otočného segmentu v místě, kde prochází dnem nádoby. Při koupi mixéru proto určitě zkontrolujte, jestli se nože otáčí opravdu lehce a nezadrhávají se. Při samotném mixování pak nenechávejte mixér běžet dlouho bez přestávky. Ideální je používání pouze krátkých přerušovaných spuštění.

2. Výkon - mixér by měl být dostatečně silný a mít vysoké otáčky. Dívejte se po přístrojích s výkonem kolem 500 wattů. Tento ůdaj je dostupný vždy, narozdíl od počtu otáček, který výrobce často neudává. 15 000 otáček za minutu bude určitě stačit.

3. Regulace výkonu - mnoho přístrojů je vybaveno vícerychlostním spínačem, popřípadě mají plynulou regulaci otáček. Buďte si jistí, že tuto funkci pak v praxi mnohokrát oceníte. Stejně užitečná je funkce "PULS" (ice crushing - drcení ledu). Jedná se většinou o samostatné tlačítko, které mixér spustí na nejvyšší výkon pouze po dobu, kdy ho držíte zmáčknuté. Přerušované použítí této funkce při mixování je nejlepší způsob,jak se vyhnout přehřívání.

4. Údržba - pro snadné čištění mixéru je důležité, aby se dno nádoby s čepelemi dalo lehce a rychle oddělit od nádoby. Některé mixéry to neumožňují vůbec, u jiných je to pouze otázkou jednoho tlačítka, které dno uvolní, jinde zas budete muset šroubovat. Možnost umývat nádobu v myčce většinou není problém.

Stolní mixéry mají jednu slabinu. Aby byl celý obsah řádně promíchán, musí být v nádobě tekutina, aby se obsah stále vtahoval dolů k rotujícím nožům mixéru. Při mixování velmi šťavnatých plodů to není problém (rajčata, okurky, jahody), ale chcete-li rozmixovat jablko nakrájené na kostky bez přidání vody, budete muset použít ponorný mixér. Tím oproti stolnímu mixujete potraviny shora. Ponorný mixér může posloužit i v případech, kdy je vzhledem k malému množství potravin zbytečné použít stolní mixér Jeho údržba je navíc snadnější, většinou stačí rychlé opláchnutí proudem vody. Jejich nevýhodou je, že mají slabší výkon než mixéry stolní, takže jsou v mnoha případech nepoužitelné. Zkrátka, v "syrové" kuchyni se dobře uplatní oba druhy mixérů.
( Celý článek | Autor: vitarian development team)