Aktuálně

09.03.2018: Víkendový kurz s dětmi
07.12.2017: Oživující pobyt na téma Miluj své tělo
27.11.2017: Strava jako nástroj
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Kapusta

Vydáno dne 09. 01. 2004 (25549 přečtení)

Popis
Kapusta (Brassica oleracea ) je u nás běžná košťálovina. Ke své, i naší smůle bývá většinou používána jen dušená, součástí nevzhledné omáčky. Kapusta je známa už z antiky, pochází z Apeninského poloostrova. Theophrastus popisuje její savojskou formu v roce 350 př.n.l. Kočovnící pak časem kapustu rozšířili do mnohých částí světa. Ve střední Evropě byla pěstována asi od 17. století. Tento druh vytváří řadu odrůd od raných přes ozimé, známe kapustu hlávkovou, listovou i růžičkovou. Kapusta je velmi odolná vůči mrazu.

Konumace a její přínos
Ve všech svých odrůdách je kapusta nadmíru hodnotná zelenina. Všichni odborníci z oboru syrové rostlinné stravy ji považují za jednu z nejhodnotnějších potravin ve vitariánském jídelníčku. U nás nejrozšířenější hlávková kapusta má jednu nevýhodu - listy svinuté uvnitř hlávky nejsou tolik vystavovány slunci a obsahují proto méně chlorofylu. Výživnější jsou tedy druhy s volně rostoucími listy. V takové podobě se kapusta nejvíce pěstuje v USA, a v regálech amerických obchodů ji najdeme jako svazek tmavě zelených listů. U nás se pěstuje kapusta kadeřávek, která má také listy volné. To samozřejmě neznamená, že hlávková kapusta je bezcenná, právě naopak!!

Stephen Arlin - americký vitarián a kulturista, autor knihy RAW POWER doporčuje kapustu jako jednu z nejlepších potravin pro tvorbu svalové hmoty, a samozřejmě nejen pro tyto účely. Kapusta obsahuje všechny důležité aminokyseliny a také jistý podíl kompletních proteinů. Dále je velmi bohatá na minerály - je skvělým zdrojem vápníku, který je v této formě dokonale využitelný, narozdíl od konzumace kravského mléka a mléčných výrobků, které svým kyselinotvorným efektem v organismu spíše vápník odebírají (více na toto téma ZDE). Dále je hojně zastoupen mangan, který je velice důležitý při metabolismu, hlavně proteinů a uhlohydrátů. Následují minerály sodík, draslík, hořčík, fosfor, také síra, chlór, bór, železo, jód, měď, kobalt, zinek, chróm, fluór a stříbro!!! Syrová kapusta navíc obsahuje velké množství vitaminu C, dokonce několikrát víc než citrusy. Hojně je zastoupen také beta-karoten, který může být v těle konvertován na vitamín A - jezením kapusty tak získáváte tyto látky obě. Samozřejmostí je, že kapusta je plná živé vlákniny a chlorofylu. Její listy přitom obsahují o dost méně vody než třeba salát nebo zelí, takže je koncentrovanější. Stejně jako u všech čerstvých produktů Přírody by výčet pozitiv mohl být nekonečný. Zkrátka, při konzumaci vyvážené syrové rostlinné stravy můžete hodit obavy o dostatečný přísun živin za hlavu, a užívat si vzkvétajícího zdraví a síly. Příroda vám pro to nabízí tisíce úžasných zdrojů a kapusta je jedním z nich.

Tip vitariána
Kapusta je neocenitelnou součástí syrového jídelníčku. V zimě se nabídka listové zeleniny značně zmenšuje, a to je právě doba, kdy kapusta je běžně k sehnání a za přijatelnou cenu. Kupujte pouze čerstvé hlávky, které nejsou příliš měkké. Velké okrajové listy jsou často ovadlé, ale vnitřek hlávky přitom může být v pořádku. Používáme ji do salátů a kombinujeme s různými dressingy (viz recepty). Čerstvá šťáva z kapusty smíchaná v poměru 1 : 2 se šťávou z jablek má velmi zajímavou chuť, připomínající kiwi nebo jahody. Odšťavnění kapustových listů je vynikající způsob, jak do sebe dostat opravdovou výživnou bombu ( odpadá problém se zdlouhavým žvýkáním :) Recept na netradiční kapustový salát najdete ZDE. Je podobný jednomu ze skvělých receptů Stephena Arlina.

( Celý článek | Autor: vitarian development team)