Aktuálně

09.03.2018: Víkendový kurz s dětmi
07.12.2017: Oživující pobyt na téma Miluj své tělo
27.11.2017: Strava jako nástroj
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Zázvor

Vydáno dne 03. 01. 2004 (12559 přečtení)
Popis
Rostlina se pěstuje pro dužnaté, hlízovité ztlustlé oddenky. Ty bývají až 10cm dlouhé, zaškrcované a po obou stranách zploštělé. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii, Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a v západní Africe. Zázvor obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Je to jedno z nejstarších koření, původem z asijského kontinentu. Oddenky se používají čerstvé, sušené a mleté. Nakládá se, kanduje se a připravuje se z nich olej a esence. Je velmi oblíbený ve sladké kuchyni. Ochucují se s ním limonády i pivo.

Konzumace a její přínos
Pálivá a pronikavá chuť nejen zahřívá tělo, ale je i antibakteriální. Celkově působí proti nevolnostem, plynatosti a nadýmání. Je účinný při rozpouštění hlenů. Má protizánětlivé účinky a má pozitivní vliv na krevní oběh a rozpouštění krevních sraženin.

Tip Vitariána
Zázvor využijete při dochucování čerstvě vylisovaných šťáv.
( Celý článek | Autor: vitarian development team)