Aktuálně

09.03.2018: Víkendový kurz s dětmi
07.12.2017: Oživující pobyt na téma Miluj své tělo
27.11.2017: Strava jako nástroj
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Konopí seté - pokračování seriálu 2.díl

Vydáno dne 15. 06. 2005 (17067 přečtení)
Popis
Konopí je jednoletá rostlina. Bylina dosahuje různé výšky podle růstových podmínek – běžně kolem tří metrů, ale i podstatně více. Listy s dlanitou žilnatinou se skládají z několika, obvykle pěti až deseti, výjimečně i více čepelí. Čepele ve tvaru hrotu kopí mají vroubené, jemně pilovité okraje. Barvu mají bledě zelenou, žlutou, načervenalou. Rostlina je dvoudomá, tzn. jsou rozlišeny samčí a samičí rostliny. Samičí květy tvoří kompaktní shloučená vrcholičnatá latnatá květenství. Jednotlivé květy jsou obaleny listeny (někde též zvané listénce), což jsou přeměněné listy, vytvářející ochranu květu a později ve formě chrupavčitého obalu jednosemenného plodu. V tomto stadiu tvoří ztvrdlý listen chrupavčité pouzdro hladké, kulaté, uzavřené nažky, zvané též semenec.

A ještě trošku historie
Hned pro začátek je ještě vhodné objasnit, proč se o tak hodnotné potravině, jako je konopné semínko dozvídáme více až v posledních letech. Je to opravdu zarážející, pokud si uvědomíme, že tato potravina svými kvalitami výrazně překonává všechna běžně známá olejnatá semena. Konopí a jeho semínko byl v těchto oblastech dříve hojně používáno, stejně jako len. Naši předkové dávno předtím, než začali chovat dobytek, sbírali olejnatá semena jedli je přímo nebo z nich vařili polévky a kaše. Především to byla známá a oblíbená kaše semencová z konopného semene. A nebylo to jídlo skromné, vařila se s pivem, zlepšovala se ořechy, kořenila bezovým květem i muškátem a sladila se medem. Semencová kaše či polévka byla jídla postní a staří Čechové je jídali po celá staletí. Během minulého století po 2. světové válce však bylo konopí vytlačeno v zájmu moderních surovin a zčásti podlehlo také svojí "marihuanové image". (viz první díl článku). Je proto nutné zdůraznit, že pro potravinářské a průmyslové účely se dnes používá výhradně konopí seté, se zanedbatelným obsahem omamných látek (v souladu s normami EU).

Konopí se vrací!
O pozvolný návrat konopí se zasloužil současný trend zdravé výživy a hledání nových ekologických průmyslových surovin. Stejně jako ostatní trendy v této oblasti, také návrat konopí nastal v USA, nebo spíše v Kanadě, která je velkou základnou pěstování lnu a konopí. Pěstitelé tam hrdě označují semínko jako "nejvýživnější potravinu planety". Když prozkoumáme jeho složení a nutriční hodnoty tak jim můžeme dát za pravdu.

Nutriční hodnoty
Konopné semínko je tvořeno průměrně ze 25% proteiny, 31% tuky a 34% uhlohydráty. Obsahuje všech 20 známých aminokyselin včetně 9 esenciálních, které lidské tělo neumí syntetizovat. Přibližně 65% proteinů v semínku je ve formě globulárního edestinu, což je velmi lehce stravitelná forma a vyskytuje se pouze v konopí. Zbytek obsahu proteinů tvoří albumin - tedy výživný protein identický s vaječným bílkem. Konopné semeno navíc postrádá inhibitory trypsinu a oligosacharidy. Ty jsou obsaženy například v sóji, ztěžují trávení a způsobují plynatost. Z tohoto pohledu je konopné semínko ideální náhradou masa.

Významný je dále obsah esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Ty jsou nezbytné - esenciální pro lidský organismus který si je neumí syntetizovat. Jejich poměr v semínku je 3 : 1, což je poměr dokonale vyhovující našemu organismu. Nechybí ani kyselina gama linolenová a olejová - omega 9 se silnými protizánětlivými účinky.
Semínka jsou mimořádně bohatá také na minerály, jichž obsahují překvapivě širokou škálu včetně iodu, chromu, stříbra a lithia. Zastoupené jsou i hodnotné látky chlorofyl a lecitin.

Konopí - zelené zlato
Konzumace listů a hlavně pití čerstvě vylisovaných šťáv z těchto listů má nepopsatelný přínos. Vysoký obsah chlorofylu znamená dokonalý zdroj životadárných minerálů. Je to čistě alkalická potravina stejně jako ostatní zelenolisté plodiny. Podrobné informace o chorofylu a významu konzumace potravin bohatých na něj naleznete v článku Chlorofyl.

Tip Vitariána
Listy konopí můžeme odšťavňovat a také přidávat do salátů - tím si zajistíme dostatečný přísun alkalických minerálů a aminokyselin. Dokonalá kombinace je čerstvá šťáva z konopných listů, jablek a konopných semen připomínající chuť lesních jahod.


Související články:
Konopí seté - 1. díl (21.05.2005)
Chlorofyl (08.03.2004)
Pampeliška (09.01.2004)
Kopřiva dvoudomá (27.11.2003)

( Celý článek | Autor: vitarian development team)