Aktuálně

06.10.2017: Víkendový kurz s dětmi
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

FAQ - často kladené otázky

Vydáno dne 01. 12. 2003 (49829 přečtení)

Co znamená Vitariánství a Vitarián. Jak vzniklo slovo Vitarián?
Vita je život, a na ten se Vitariánství zaměřuje. Vitariáni konzumují pouze syrovou rostlinnou stravu – živou stravu, která není zničena žádnou úpravou a obsahuje všechny látky, které nám příroda nabízí. Jedná se tedy o návrat k přirozeným stravovacím návykům člověka, které nás obdarují zdravím, vitalitou a jasnou myslí.

Proč Vitariáni konzumují pouze syrovou rostlinnou stravu?
Konzumace syrové rostlinné stravy se zakládá na zdravém rozumu a přirozenosti – po miliony let to byla syrová strava, která člověka živila, a dodnes živí všechny živočichy v přírodě. Pouze člověk si svou stravu tepelně a jinak upravuje, a platí za to nekonečnou řadou chorob, které nazval “civilizační”. Jsou výsledkem odmítaní a porušování pravidel přírody a to má destruktivní vliv na všech úrovních naší existence. Uvařená – teplem zničená potrava nemůže správně živit živoucí organismus.

Proč Vitariáni nekonzumují živočišné produkty a nezaměřují se na přísun bílkovin?
Stručně lze říct, že živočišná strava je nepřijatelná jak z hlediska etického, tak i dietického. Naše těla nejsou “sestrojena” ke trávení živočišného materiálu, člověk není ke konzumaci masa a k lovu vybaven – nemá žádné znaky dravce. Co se týče biologických znaků, jsme jednoznačně býložravci, resp. plodožrouti – naší přirozenou stravou jsou plody, semena a listy rostlin. Konzumace živočišných produktů v dnešní době navíc dosáhla nepřijatelné podoby velkochovů zvířat za použití stovek chemikálií a léků, extrémně vysoké konzumace živočišných produktů, jež má za následek množství chorob a degenerativních změn u člověka.
Živočišná produkce je spolu s vařením největším plýtváním zdrojů na planetě, což jednoznačně vyplývá z prostých statistik!

Jak je to doopravdy s vitaminem B12?
Vitamín B12 je velkým strašákem v rukou konzumentů živočišných produktů, kteří jím argumentují proti veganům i vitariánům. Pravdou je, že dnes se vitamín B12 ve veganské a vitariánské stravě prakticky nevyskytuje. Problém ovšem nespočívá v konzumaci živočišných produktů, ale v celkové zdatnosti a čistotě organismu. Vitamin B12 totiž tělu nemusí být dodáván v potravě, pokud v těle funguje zdravá střevní mikroflóra s bakteriemi, jež syntetizují vitamin B12. Taková rovnováha je ale při konzumaci tepelně zpracované potravy nemožná. Spolehlivým řešením je vitariánství, důkladná detoxifikace těla a hojná konzumace BIO zeleniny, kterou nepereme, a hlavně konzumace divoce rostoucích bylin a kořenů – např. kopřiva, pampeliška, lopuch. Včelí pyl také obsahuje vitamín b12.( Více v článku o B12 )

Patří do jídelníčku vitariána syrové maso?
NE. Mrtvoly (tkáně mrtvých zvířat) nesplňují kritéria vitariánské stravy.

Je syrová rostlinná strava schopna uspokojit těžce pracujícího člověka nebo sportovce?
Samozřejmě! Pokud je správně vyvážená, tak mnohokrát překoná stravu vařenou. Dokazují to zkušenosti mnoha sportovců, vitariáni se najdou například mezi ultramaratonci - což hovoří za vše. Americký průkopník syrové rostlinné stravy jako výživy pro kulturisty Stephen Arlin je odborník na slovo vzatý.


Nenašli jste zde to co jste se chtěli dozvědět? Neváhejte a napište nám Vaše dotazy.


» pojmový slovník

» sekce Jak postupovat

» zpět do sekce Úvod

Komentáře ke článku

( Celý článek | Autor: vitarian development team)