Aktuálně

09.03.2018: Víkendový kurz s dětmi
07.12.2017: Oživující pobyt na téma Miluj své tělo
27.11.2017: Strava jako nástroj
14.10.2012: Vitariánský kalendář
11.08.2011: Bedničková služba
09.04.2011: Vitariánská, tedy tepelně nezpracovaná strava
23.04.2010: Sanatorium
27.02.2010: Odšťavňovače Champion Bio
11.08.2006: Lifefood.cz
byla spuštěna webová prezentace Lifefood.cz - stránky o živé stravě s novými produkty, informacemi, recepty a články
26.05.2006: CHT v Praze
Hledáte-li v Praze CHT centrum jedno z mála je na adrese: Lázně Cherubín, Školská 36, Praha 1 a tel. čísle:774669921. Paní Vendula už CHT nedělá.

Raw is fun!

Jablka

Vydáno dne 27. 11. 2003 (20094 přečtení)
Popis
Jabloň je u nás nejrozšířenějším ovocným stromem a samotná jablka tvoří největší podíl naší ovocné produkce. Jabloň je právem považována za nejstarší ovocný strom – zbytky divokých jablek byly nalezeny v neolitických kolových stavbách, přičemž se s největší pravděpodobností jedná o plody jabloně lesní. neolitu byly do Evropy introdukovány také středoasijské jabloně. Ve 2. tisíciletí př. n. l. se pak začínají objevovat zlepšené tvary jablek, což svědčí o záměrném výběru a také ovlivnění introdukovanými druhy. Vyšlechtěných odrůd jabloní dnes známe okolo 10 000 a udržují se výhradně vegetativně roubováním.

Konzumace a její přínos
Pomineme-li veškeré tepelné úpravy, které mění jablka v mrtvou hmotu, nabízí se široké použití ve studené kuchyni. Jablka jíme samotná, můžeme z nich vyrobit vynikající mošty, přidáváme je do ovocných salátů... Nejvhodnější ke konzumaci jsou jablka původnějších, méně šlechtěných odrůd. Obsahují méně cukru a vody, přičemž je v nich více minerálů, vitamínů a pektinových látek. Jablka působí komplexně na celý organismus. Desinfikují ústní dutinu, rozpustná vláknina (pektinové látky) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla. Nerozpustná jablečná vláknina pomáhá vylučovat cholesterol z trávícího traktu. Obojí vláknina působí proti zácpě, pomáhá čistit střevo a předchází tak vzniku rakoviny. Další důležitou látkou obsaženou v jablkách jsou flavonidy – pigmentové látky, které podle posledních průzkumů výrazně snižují riziko srdečních chorob. Sladkou složkou jablka je fruktóza – jednoduchý cukr, který se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji, a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní. Jablečný mošt také pomáhá při potížích s ledvinovými kaménky.

Tip Vitariána
Výhodu jablek je, že jsou stále dostupná - z domácí produkce především během hlavní sezony, dovážené plody pak během celého roku. Dobře uskladněná zimní jablka nám vydrží až do začátku sezony jablek ranných. Nejlépe si ale jablka vychutnáme čerstvě utržená v sadu bez chemického ošetření. Jablka nám při výrobě čerstvých šťáv dobře poslouží ke zředění šťáv z divokých bylin, ale i kapusty a zelí, které tak získají mnohem příjemnější chuť. Samotná šťáva z jablek je vynikajicí na pročištění organismu při postních kůrách. Pro tyto účely jsou vhodnější kyselejší odrůdy s nižším obsahem cukru, popřípadě šťáva zředěná vodou.
( Celý článek | Autor: vitarian development team)